Polacy wydają ¼ swoich dochodów na jedzenie, co więcej uważają, że ich kuchnia jest najlepsza na świecie i nie żałują pieniędzy na smakołyki.
Przeciętna polska rodzina wydaje 240 zł miesięcznie na wyżywienie jednej osoby. A co je?
Zupy!
Przeciętnie aż 72 litry rocznie. Głównym rarytasem jest rosół, zaraz za nim pomidorowa i barszcz czerwony.
Mięso.
Miesięcznie każdy z nas zjada 5,5 kg mięsa, przy czym 2,5 kg to same wędliny. Króluje wieprzowina - schabowe, mielone, pulpety, gołąbki, karkówka. Rocznie zjadamy jej 44 kg. Na drugim miejscu jest drób.
Coraz mniej.
Polacy jedzą coraz mniej ryb, podobnie jak ziemniaków. Jeszcze niedawno było to 7 kg rocznie, a teraz tylko 5 kg.
Co z warzywami?
Nadal jemy mało surówek, zaledwie kilkanaście procent polaków je je do obiadu. Do tego jeszcze 4,8 kg chleba, 3,5 litra mleka, prawie kilogram sera, 13 jajek, prawie 2 kg cukru miesięcznie.
KK