Zmień miasto
Restauracje Logowanie / Rejestracja

Jest już Pizza Raport 2011!

Po intensywnym dla nas roku pracy w bliskim kontakcie z kilkuset pizzeriami w całej Polsce, z dumą prezentujemy Wam raport za rok 2011, w którym znajdziecie wiele ciekawych informacji, jak np. gdzie jest największa pizza w Polsce, gdzie jest najtańsza, jaką pizzę najchętniej zamawiają Polacy, jakie są trendy zamawiania jedzenia w Polsce, jakie sosy lub napoje zamawiamy do pizzy najczęściej czy ranking pizzerii w miastach Polski.

Lojalność Polaków wobec pizzerii
Liczba pizzerii stale rośnie, co sprawia, iż lokalom jest coraz trudniej utrzymać stałego klienta. Widać to szczególnie na przykładzie Warszawy, gdzie odsetek zamawiających w ich ulubionej restauracji jest najmniejszy. Liderem jest natomiast Białystok z bardzo wysokim wskaźnikiem klientów powracających do swojej ulubionej restauracji – 96%.

W którym mieście można znaleźć największą pizzę?
Dla jednych wielkość pizzy ma znaczenie, dla innych – już nie tak duże. Liderem, jeżeli chodzi o średnią wielkość pizzy w mieście jest Biała Podlaska, a zaraz za nią – Puławy. Statystycznie najmniejsze pizze zamówić można z kolei w Sosnowcu i Rumi. Szukaliśmy też miast z największą i najmniejszą Capricciosą. Największe pizze udało nam się znaleźć w Kielcach i Warszawie. Najmniejsze – w Poznaniu i Rypinie.

Capricciosa Index – czyli ceny Capricciosy w Polsce
Ceny najpopularniejszej pizzy w Polsce kształtują się bardzo różnie. Sprawdziliśmy w poszczególnych miastach Polski procentowe odchylenie od średniej krajowej, która w 2011 wyniosła 23,01 zł dla Capricciosy. Średnio najwięcej za Capricciosę zapłacimy w Sosnowcu, Warszawie, Gliwicach i Kielcach – powyżej 25 zł. Miastami, gdzie można znaleźć najtańsze Capricciosy w Polsce są Rumia oraz Gdynia, tam cena sięga nawet 14-16 zł.

Kiedy zamawiać pizzę, aby zbyt długo nie czekać?
Weekendy to czas kiedy pizzerie i restauracje przechodzą oblężenie. W sobotę czy niedzielę najlepiej więc zamawiać przed godziną 13 i po godzinie 20. W ciągu roku dobre dla gastronomii są także dni bezpośrednio przed Bożym Narodzeniem, Nowy Rok oraz Walentynki. W te dni warto uzbroić się w cierpliwość lub po prostu złożyć zamówienie wcześniej.
W ciągu tygodnia najlepiej zamawiać przed 14 i po godzinie 21 – wtedy czas oczekiwania na pizzę powinien być krótszy.
Zdecydowanie najsłabszy dzień w roku to 24 grudnia. Wtedy też większość restauracji nie pracuje.

Jaką pizzę zamawiają Polacy?
Najchętniej pizzę modyfikujemy lub komponujemy sami – w ponad 27% przypadków. Najbardziej popularną pizzą w Polsce jest Capricciosa (ponad 7%), a zaraz za nią Margherita (ponad 5%) i Pepperoni (ponad 4%). Interesująca jest popularnośd pizzy Kebab, która plasuje się wyżej niż np. pizza z pieczarkami (Funghi) czy – zdawało by się, że bardziej popularne – Cztery Sery (Quattro Formaggi).
Znamienna dla naszego rynku jest niezwykła różnorodność, jeżeli chodzi o nazewnictwo i zapis nazw pizz, a także dobór składników. Najpopularniejsza Capricciosa zapisywana jest jako Capriciosa, Capricioza, Capricciossa, Capriccioso czy Capriciosa, żeby wymienić tylko te najczęściej spotykane. Jej polskie „odpowiedniki” to np. Świniak w pieczarze czy Sołtysowa.

Widzimy zatem jak różnią się preferencje Polaków i że bywamy wybredni. Zależnie od regionu, mamy inne gusta i smaki. Niech ta wiedza Wam się przyda i Polacy – jedzmy pizzę!

pizzaportal.pl/KAM

Aktualności

Copyright © 2003-2024 dlastudenta.pl

FB dlaMaturzysty.pl reklama